Waarom kiezen voor Integratieve Kindercounseling?
Elk kind heeft in zijn of haar ontwikkeling dingen die minder vanzelf gaan en lastig kunnen zijn. Soms is dit een fase, maar soms zie je dat je kind er zelf niet meer uitkomt. Je kind is (bijvoorbeeld) regelmatig boos, gefrustreerd, jaloers of juist onzeker, teruggetrokken of stil. Dit is voor het kind, maar ook voor ouders ontzettend lastig. Jullie kind weet bewust of onbewust wat het echte probleem is, wat de oplossingen zijn én hoe het zijn probleem wil oplossen: het kind weet het, kan het en doet het. Zo leren kinderen wat ze kunnen doen in een situatie die ze lastig vinden.
Als integratieve kindercoach en counselor stimuleer ik jouw kind om interne hulpbronnen te activeren zodat jullie kind zélf het probleem oplost. De integratieve aanpak wil zeggen dat de aanpak volledig op het kind is gericht. Dat betekent dat niet de methode, niet de klacht, niet de ouders en niet de therapeut centraal staan, maar het kind. Ik stem de begeleiding in mijn praktijk volledig af op de unieke behoeften en het tempo van het kind waarbij de vraag van het kind altijd leidend is. Daarbij werk ik procesgericht: ik coach jullie kind door de stappen van zijn eigen veranderingsproces. Ik maak gebruik van het beeldend vermogen van jullie kind door middel van: visualisatie, imaginatie en materialen zoals verkleedkleren, zwaarden, knuffels, bouwmaterialen, (prenten)boeken, een winkeltje, (hand)poppen, spelletjes etc.. Alles wat nodig is om het zelfhelend vermogen te activeren.
Ik kan jullie kind (leeftijd 4-12 jaar) ondersteunen bij o.a. de volgende gedragingen:
- Thuis of op school vastlopen of gedrag laten zien dat niet begrepen wordt
- Moeite hebben met sociale vaardigheden en contact met anderen, zich eenzaam voelen
- Gepest worden of zelf pesten, zich buitengesloten voelen, moeilijk aansluiting vinden met leeftijdgenoten
- Last hebben van faalangst, een laag zelfbeeld of zich onzeker voelen
- Weerbaarder willen worden, grenzen willen leren aangeven
- Driftbuien hebben, agressie uiten, niet goed kunnen omgaan met boosheid
- Vaak last hebben van buikpijn, hoofdpijn of andere klachten waar geen medische oorzaak voor is
- Druk en onrustig zijn of juist erg stil, teruggetrokken, somber of verdrietig zijn
- Eigen talenten en kwaliteiten beter willen leren kennen zodat ze een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen krijgen
Hoe zit het traject er uit?
Stap 1
Kennismaking met de ouders
Aan de hand van een vragenlijst, die ik van te voren opstuur, begin ik met een intakegesprek met beide ouders. Tijdens de eerste oudersessie krijgen jij en je partner alle ruimte om jullie verhaal te doen. We bespreken hoe jullie het probleem ervaren, welke stappen jullie al hebben ondernomen en hoe jullie normaal gesproken met bepaald gedrag omgaan. Ouders spelen een essentiële rol in het veranderingsproces van hun kind. Daarom betrek ik de ouders actief bij het traject. Ik bied niet alleen begeleiding voor jullie kind, maar ook praktische tips en adviezen voor de ouders. Zo kun je thuis direct aan de slag om je kind optimaal te ondersteunen.
Stap 2
Sessies met het kind
Een keer per week heb ik een sessie van een uur met jullie kind. Door gebruik te maken van materialen, metaforen en beelden, drama- en speltechnieken kunnen kinderen hun innerlijke gevoelens en sociale relaties laten zien. Samen onderzoeken we interne en externe hulpbronnen en gaan we op zoek naar de unieke oplossingen van zijn of haar probleem. Zo help ik jouw kind op een veilige, speelse en respectvolle manier om zich beter te voelen, op zijn of haar eigen manier en in het eigen tempo.
Stap 3
Tussen- of eindgesprek
Na 3-5 sessies heb ik een tussen- of eindgesprek met jullie. Ik geef daarin feedback over het proces en desgevraagd coaching tips aan jullie als opvoeders. Samen besluiten we of er vervolgsessies nodig zijn.